Vremea „Degustarii de vinuri”…

Standard

„Oamenii sunt ca vinurile. Cu timpul, fie devin din ce in ce mai buni, fie se transforma in otet.”

O zi frumoasa s-a aratat astazi la orizont… Am avut ocazia sa accept o invitatie din partea Icar Tours la o Degustare de vinuri la Casa Bilius din Iasi.

Am mai fost o singura data aici, in urma cu ceva ani.. Eram in pregatirile proiectului de licenta cu tema „Probleme organizatorice in cadrul meselor festive”, astfel incat faceam destule documentari si eram atenta la orice detalii, de cand intram intr-un restaurant si pana la plecare. De atunci, am fost profund impresionata de acest colt de rai, ascuns in Copou…

Am avut mare surprindere de a regasi toate notiunile pe care le analizam in acel moment in carti si in practica. De la pozitia ospatarului, pana la aranjarea mesei, pozitionarea farfuriei, etc. toate amanuntele erau puse foarte bine la punct. Sa nu mai vorbesc de mancarea extraordinara si de modalitatile de servire si prezentare a acesteia (servirea si prezentarea ca la carte a unui muschi in sare la gheridon).

Am aflat ca toate produsele se bazeaza pe preparare si pregatire in bucataria restaurantului: vinul casei, pastrama facuta la fata locului, bauturi alcoolice din nu stiu cate plante. Nu erau produse semipreparate de prin marketuri. Asadar am plecat de acolo cu o senzatie extrem de placuta si cu dorinta de a mai calca pragului unui restaurant deosebit.

Astazi am avut ocazia sa retraiesc acest sentiment. De a vedea aceeasi servire si prezenta speciala. Domnul Bilius a fost un adevarat ghid vorbindu-ne despre vinurile Casei sale, explicandu-ne cate putin din istoria familiei, din detaliile „tehnice” ale vinurilor degustate. Eu nu ma dau in vant deloc dupa vinuri, nu sunt o cunoscatoare, dar Grasa de Cotnari din 2003 pe care am degustat-o mi-a schimbat parerea. Exista vinuri cu adevarat speciale. Aroma acestuia nu a putut fi trecuta usor cu vedere. Absolut sublima! A struguri dulci, proaspeti, recent culesi din vie. O mireasma nebun de dulcik!

Cu aceasta ocazie am reusit sa fac cu adevarat diferenta intre 2 evenimente cu aceeasi tematica, dar care se pot distinge extrem de usor, avand fiecare specificul ei. O degustare de vinuri, organizata de Arhipelago, la Crama Manastirii Cetatuia, unde atmosfera a fost cea autentica cu iz de butoaie, de pivnite, de racoare. Un loc cu sarmale si mamaliguta si totodata cu branzeturi, struguri si evident vinuri. Un loc cu lumini difuze, cu pereti goi, cimentuiti, cu posibilitatea servirii unui pahar de vin direct de la sursa – butoi sau din carafe. Un loc care impleticea istoria si vechiul cu traditia servirii vinului inca din cele mai vechi timpuri. Un loc care ne ducea cu gandul la trecut, la o cetate, la o zona ascunsa de restul lumii.

Si degustarea de vinuri de astazi intr-o sala eleganta, cu tablouri deosebite, cu lumini impresionante, cu rafinament, cu fete de masa brodate cu emblema restaurantului, cu ospatari impunatori si distinsi, cu vinul in sticle cu gatul acoperit, pentru a nu se prelinge… si de asemenea un loc ascuns in umbrele Copoului.

Astfel 2 momente cu aceeasi tematica, dar cu povesti si stari diferite. 2 povesti: una pe Copou, alta pe Cetatuia… Amandoua la fel de placute si dragi sufletului meu, fie el si nestiutor sau nepasionat de vinuri sau orice alte bauturi din aceasta categorie.

Felicitari organizatorilor de astazi pentru implicarea in constientizarea valorilor autohtone! Si nu in ultimul rand… Felicitari Casei Bilius pentru respectul de care da dovada fata de clienti, prieteni si colaboratori… fata de traditia autentica pe care o duc mai departe cu mandrie si succes! Un loc magic, in linistea Copoului, unde trebuie si esti ademenit sa uiti de nebunia din restul lumii!

„O sticla de vin contine mai multa filozofie in ea decat orice alta carte din lume.”

One response »

Imi poti scrie aici comentarii, sfaturi, zambaceli, pupicioi...

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s