Cum să cureţi România de gunoi într-o singură zi

Standard

Iata un articol dragutz si care trebuie promovat.. parerea mea:

Pe 25 septembrie, 40 de milioane de tone de deşeuri ar putea fi colectate şi reciclate, în cadrul celui mai mare proiect de implicare socială organizat la noi. Cu o singură condiţie – să se strângă 200.000 de voluntari.

Peste 2.000 de mormane de gunoi au fost localizate la nivel naţional în doar 3 luni de zile de voluntarii care, înarmaţi cu un GPS şi cu o fişă de morman (în care se consemnează latitudinea, lungimea, lăţimea, înălţimea şi compoziţia grămezii de deşeuri), au străbătut România în fiecare weekend pentru a depista deşeurile aruncate în natură.

Implicaţi în proiectul Let’s Do It, Romania , ei şi-au propus realizarea unei hărţi a deşeurilor la nivel naţional şi pregătirea conaţionalilor pentru cea mai amplă campanie de curăţare a României, programată pentru 25 septembrie.

Timp de o lună de acum încolo, în fiecare weekend, în ţară se fac operaţiuni de curăţare.

Până în prezent, 19 judeţe au fost deja cartate, dar numărul acţiunilor creşte săptămânal cu alte 3 sau 4, harta deşeurilor fiind în continuă transformare.

Portret-robot de voluntar

În august se centralizează datele obţinute din teritoriu şi se organizează echipele de voluntari pentru 25 septembrie când vor fi adunate tonele de gunoi aruncate în arealele naturale ale ţării de-a lungul anului.

Tânăr, între 20 şi 40 de ani, femei şi bărbaţi deopotrivă, cu studii medii şi superioare. Înarmaţi cu răbdare, umor şi energie, cu o bună capacitate de estimare, sătui de gunoaiele pe care le văd în jurul lor şi de nesimţirea celorlalţi care aruncă oriunde şi orice, temerarii identifică mormanele de deşeuri cu ajutorul GPS-urilor, pe care le-au primit de la ong. Ei transmit de pe teren coordonatele geografice, dimensiunile şi compoziţia acestora. Datorită acţiunilor de cartare, s-au realizat deja trei curăţenii-pilot în Cluj, Timiş şi Argeş, dar şi o acţiune pe Valea Arieşului, alături de Ministerul Mediului.

25 de gropi legale, în România

Ceea ce pentru români reprezintă o premieră este pentru vecinii noştri deja „istorie”. Şi asta pentru că proiectul a demarat în urmă cu doi ani, în Estonia. 50.000 de oameni s-au implicat şi au strâns împreună 10 tone de deşeuri. În România, organizatorii sunt optimişti – ei speră să strângă şi să colecteze, cu reciclatorii alături, 40 de tone de gunoi, cu o condiţie însă – să se adune 200.000 de voluntari. „În Slovenia, care are o populaţie de 2 milioane de oameni, cât Bucureştiul”, spune Anamaria Hâncu, responsabil Comunicare, „au participat la o acţiune similară, organizată în aprilie 2010, 270.000 de voluntari, ceea ce reprezintă mai mult de 10% din populaţie”. Dincolo de temerari, România nu e o ţară curată. Dovadă stau cele 100 de tone de gunoi care se varsă anual în natură. Doar 25 de gropi sunt conforme legislaţiei în vigoare la nivel naţional, ţara transformându-se astfel într-o groapă uriaşă de deşeuri. Organizatorii proiectului au ca target arealul natural şi nu zonele transformate în gropi de deşeuri menajere din oraşe. „Există servicii de salubritate plătite în special pentru asta”, susţin ei, „aşa că ne axăm pe natură”.

Cei care doresc să se implice în proiect şi vor să ajute la curăţarea României se pot înscrie pe letsdoitromania.ro. „Putem stabili un record: România este ţara cea mai mare din Europa care realizează acest proiect. Modelul a fost implementat cu succes în Estonia (2008), Letonia şi Lituania (2009), Portugalia (martie 2010) şi Slovenia (aprilie 2010)”, mai spune Anamaria Hâncu.

Mai multe detalii: http://www.letsdoitromania.ro/curatenia/

Anunțuri

Imi poti scrie aici comentarii, sfaturi, zambaceli, pupicioi...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s